Te-ai întrebat vreodată cum să devii sexolog? Acest lucru nu este surprinzător, deoarece aproximativ 17% dintre adulții din țările occidentale raportează un fel de luptă cu intimitatea, iar nevoia de sexologi este în creștere la fel ca si site-urile cu porno din Romania.

Atunci când oamenii se luptă cu sexul sau intimitatea, poate duce la probleme psihologice sau poate avea un impact negativ asupra relațiilor.

Pentru a începe sau a recăpăta o relație de succes cu sexul, mulți oameni apelează la ajutorul profesional oferit de terapia sexuală. În acest articol, vom discuta elementele de bază despre ceea ce este un sexolog, cum să deveniți sexolog și, de asemenea, vom discuta despre intervalul de salariu al unui sexolog.

Ce este un terapeut sexual?

Terapeuții sexuali sunt profesioniști autorizați în domeniul sănătății mintale care îi ajută pe clienți să exploreze și să depășească provocările din viața lor sexuală, vorbind despre sex. O ședință de terapie sexuală poate fi deosebit de plină de satisfacții. Participarea la terapia sexuală poate fi prima ocazie pentru cineva de a se înțelege mai profund pe sine și sexualitatea sa într-un spațiu fără rușine și fără judecăți.

O parte din munca unui terapeut este de a diagnostica și trata problemele sexuale sau tulburările sexuale și de a ajuta indivizii și cuplurile să devină mai curioși în legătură cu comportamentul lor sexual. Un terapeut sexual certificat vă poate ajuta să explorați subiecte importante, cum ar fi concentrarea senzorială, dorința sexuală, satisfacția sexuală și impactul sexului asupra sănătății mintale.


Terapeuții sexuali nu se angajează în niciun contact fizic cu clienții lor.

Lucrul în această profesie necesită pregătire specializată și educație continuă. Acești pași pot include acordarea de licențe și obținerea unui anumit număr de ore de pregătire pe teren.

Terapeuții sexuali ajută clienții care se luptă cu genul sau identitatea sexuală, dismorfismul corporal legat de sex, trauma sexuală, dorința sexuală nepotrivită în cuplu, disfuncții sexuale, descoperirea perversiunii sau poliamor, comportamentul sexual compulsiv sau problematic și multe altele.

Cum să devii sexolog

Fiecare stat are cerințe diferite de acreditare pentru consilierii și furnizorii de sănătate mintală.

Înainte de a deveni un terapeut sexual certificat, un clinician trebuie să fie autorizat ca furnizor de sănătate mintală în statele în care doresc să practice. Aceste linii directoare generale vă pot ajuta să începeți o carieră ca consilier sau terapeut înainte de a obține certificarea de la Asociația Americană a Educatorilor, Consilierilor și Terapeuților Sexuali (AASECT).

Obțineți o diplomă de master

Indiferent unde locuiți în Statele Unite, nivelul de educație pentru această profesie de sănătate sexuală este adesea minimul unei diplome de master.

Cariera necesită educație avansată, deoarece terapeuții sexuali îi ajută pe oameni să navigheze pe problemele sexuale și funcționarea sexuală, pe lângă sănătatea lor mintală. Ei se bazează pe concepte avansate de psihologie pentru a aborda sexualitatea umană.

Dacă vrei să devii terapeut sexual, caută un program de absolvire în psihologie sau un alt tip de domeniu de sănătate mintală. Asistenții sociali clinici, alți consilieri și terapeuții de familie și căsătorii pot urma calea de a deveni terapeut sexual.

Luați în considerare un doctorat

Mulți oameni intră în profesia de sănătate mintală. Marea majoritate a acestor profesioniști au deja o diplomă de master sau superioară. O diplomă mai avansată îți poate crește șansele de succes în domeniul sexualității umane și al consilierii sexuale, deși nu este necesar.

Programele de doctorat în sănătate mintală oferă pregătire aprofundată și expunere la situații complexe care implică intersecția dintre sănătatea mintală, sexul și intimitatea.

A avea „Dr” înaintea numelui îi ajută pe clienți să se simtă mai încrezători în abilitățile lor de terapeut. Multe universități oferă programe la nivel de doctorat în psihologie sau consiliere. Nivelurile mai înalte de educație vă permit, de asemenea, să plătiți mai mult pe sesiune.

Obțineți o licență

Cerințele de licențiere pentru furnizorii de sănătate mintală pentru a practica terapia variază în funcție de stat. Majoritatea statelor solicită profesioniștilor din domeniul sănătății mintale să obțină un fel de licență. Pentru a afla mai multe despre acest pas, discutați cu colegiul dvs. și verificați cu consiliul de autorizare al statului dvs. pentru a vă asigura că sunteți pregătit, deoarece fiecare stat are cerințe diferite.

Pe măsură ce vă pregătiți pentru cerința de certificare, luați în considerare cursuri online suplimentare.

Educație suplimentară + formare

Acum că sunteți autorizat să practicați terapia, vă puteți concentra pe specializarea în terapia sexuală. Pentru a deveni sexolog sunt necesare încă 90 de ore de educație, legate în mod specific de sexualitatea umană. Poate fi o perioadă interesantă și îți poate deschide ochii către atât de multe dimensiuni ale experienței umane pe care nu le-ai luat niciodată în considerare.

Terapeuții sexuali au, de asemenea, cel puțin 50 de ore suplimentare de supraveghere în plus față de ceea ce este necesar pentru a fi autorizați ca psiholog, terapeut, asistent social sau consilier. Unele programe de certificare necesită ceea ce este cunoscut sub numele de reevaluare a atitudinii sexuale (SAR) pentru a ajuta sexologii să se confrunte cu prejudecățile legate de sex.

Abilități de bază ale unui sexolog

Pe măsură ce vă continuați educația și formarea, amintiți-vă că terapeuții sexuali se bazează pe aceste abilități și tratamente importante pentru a ajuta relațiile.

1. Cunoașterea principiilor terapiei de familie
2. Cursuri terapeutice
3. Ascultând cu atenție
4. Abilități interpersonale
5. Abilități de comunicare
6. Gândire critică
7. Justiție socială
8. Îngrijire bazată pe traume

Mediu de lucru + salariu terapeut sexual

Majoritatea terapeuților sexuali lucrează într-un cabinet privat specializat în terapie sexuală. Terapeuții sexuali fac adesea acest lucru pentru a trata anumite tipuri de clienți. Uneori, acești profesioniști lucrează pentru organizații mai mari, case de bătrâni sau unități de ambulatoriu.

Salariile terapeutului sexual variază foarte mult în țară, dar în medie, aceștia câștigă între 84.000 și 117.000 USD pe an. Acest lucru se poate schimba în funcție de educația, acreditările, zona geografică, alte surse de venit și numărul de clienți pe care îi urmăresc.

Terapeuții doctoranzi pot câștiga mult mai mult. Venituri suplimentare pot fi obținute prin predare, consultanță, scris etc., iar sexologii sunt la mare căutare pentru opiniile experților.